Monday, 17 February 2014

Scammed Company: Beware!

Assalamualaikum wbt

Aku saja buat blog sebab nak share dengan korang pasal pengalaman berkenaan scammed company. Benda ni dah banyak terjadi dah dekat orang awam cuma pada awalnya ramai yang tak sedar. Aku pun biasa dengar benda ni dari member-member aku cuma biasanya aku tak amek port sampai la benda ni terjadi dekat kakak aku sendiri.

Yang kakak aku kena ni pasal forex investment la. Kakak aku apply job dekat Jobstreet then ada satu hari tu sorang perenpuan ni call minta datang interview dekat Plaza Sentral KL. Position yg ditawarkan pulak admin exec. Hah memang sesuai la dengan kakak aku yg study business admin masa degree dulu. Yang dia ni pun pergi la gigih drive dari JB ni KL sana semata-mata nak pergi interview. Before pergi interview tu ada la search pasal company ni tapi tak jumpa info. Bila email minta company details, pun tak dibagi. Perghh dah pelik dah kat situ.

So tak lama lepas interview tu dlm masa seminggu kakak aku dpt panggilan kononnya dia dpt job tu. Punya la suka, sebab ni first time dia pergi interview and terus dpt kerja. Korang tahu tak perasaan bila korang dah banyak kali pergi interview kerja sana sini and end up korang tak dpt pun job tu and tetiba interview yang ni korang lulus pulak. faham tak? Mesti la excited gila kan. So kakak aku pun pergi la. Dia duduk rumah cousin kitorang dekat Setiawangsa, kira senang la nak pergi kerja naik LRT je.

 1st day masuk kerja dia kata ada training 3 hari tanpa elaun. Bila dah 3 hari training kononnya kena tambah lagi sampai 8 hari. And offer letter hanya akan diberi bila kau dah tamat training. And yg paling tak bestnya masa training tu takde elaun pun. Mak aku power la jugak pasal hal-hal admin ni, cakap tak patut la buat macma tu sebab company wajar bagi elaun or sediakan makan ke apa. Tapi kakak aku ni redha je nak kerja jugak. Sampai la dia terbaca satu blog ni pasal foreign exchange scammed and nama company dia ada disebut-sebut dalam comment dekat blog tu. Lepas tu kakak aku terus berhenti lepas dah 5 hari training. Pagi tu manager dia call kenapa tak dtg office, kakak aku ckp je dia nak berhenti and manager dia relax je.

Based on kakak aku punya story, dia cakap kerja yg dia buat tu takde kena mengena langsung dgn ilmu admin yg dia belajar. 1st day masuk kerja dah kena analyse graph. Kononnya syarikat ini buat forex consultancy la, so kakak aku kena tahu pasal graph ni semua so that nanti senang nak consult client. Trainee pulak semua disogok dgn peluang kenaikan gaji yg tinggi la, office trip ke oversea la, bonus tinggi la. Sapa tak kagum oii! So kerja je la even rasa pelik kan.

Pastu based on manager dia, kakak aku tak payah cari client pun. Just stay dalam company and client tu nanti terdiri drpd family member pekerja dlm company tu jugak. Ye la mana taknya, setiap hari call, message tanya ada tak bgtau pasal forex dekat family member semua. Diorang berminat tak nak join. Siap tanya parents kerja apa. Pernah buat gov loan dgn bank tak. Cousin aku kerja apa. Stay dekat mana. Kejadah woiii!!! And yg paling tak menahan sekali bila masa kerja trainee masing-masing diguide oleh manager. So takde kesempatan nak tukar no phone, FB, Twitter semua. Nak ke toilet pun kena iring. Kau hado? Bila nak balik pulak, asing-asing. Sorang-sorang kena panggil masuk dlm bilik manager lagi satu, then bila dah habis terus je balik. So takde kesempatan la nak tegur menegur dgn kawan-kawan yg lain ni. Plus, bila makan pun manager ni duduk sekali. Lepas tu dok story pasal family dia yg berjaya dlm forex ni konon and minta kakak aku join or cari client cepat. Kiranya kalau takde client takkan dibayar gaji. Kejam tak?

Company yg kakak aku kena ni Binary Indulgence / B Indulgence dekat Suite 2A, Tingkat 7, Plaza Sentral. Byk je company lain yg buat kes macam ni contohnya Real Ingenious, Dynamic Wise, Titan Benchmark. And yg tak bestnya, mangsa penipuan ni kebanyakkannya MELAYU. Tapi aku rasa la Melayu je kot yg kena. Tak pernah pulak aku baca ada kaum lain yg tertipu dgn kes-kes macam ni.

So aku harap korang yg dekat luar sana tu jgn la excited sgt bila dpt kerja tu. Buat research sikit pasal company tu. So that tak jadi macam kakak aku ni. Sekarang dah menganggur balik. Aku harap dia cepat-cepat la dapat kerja.

277 comments:

  1. I've been having a bad feeling about this. Gile lah. Mmg i ada apply for this job dekat jobstreet. I apply jumaat pagi around 11am then ptg around 3pm dah ada orang call. Untuk orang yang jobless lepas degree ni kira mcm the best feeling i've ever had lah. Excited lah konon2 sebab mcm bestnyaaaaa orang panggil interview. Sekali nah...

    Mula2 dorg call i ada tanya ni comp apa tapi tak jawab..then 2nd time tu sbb dia nak bagi location semua, dia call lagi. I tanya lagi "kenape tak de pun info pasal company ni online? How i nak prepare utk interview kalau i tak de company background?" Then org tu ckp aah companyni mmg tak de website and so on..kat situ i dah pelik..mcm why on earth kau ada company tapi kau tak de website at all? Buat twitter pun jadi la..fb page ke..ni mmg totally none..tapi tak pe..terus kan jugak..

    Then orang tu pesan suruh bawa sijil original and copy, bawa copy IC, gambar passport satu. Kat situ aku pelik lagi sekali..sebabnya..mcm details sangat benda2 yang kau nak..mmg tak pelik company mintak ic fotostat n gambar..but untuk company yang aku sendiri tak tau tu company apa, bagi aku yang tu pelik..

    Another pelikness of this company ialah..masa aku tanya ni company apa, dorg mcm gagap2 nak jawab..masa tanya company ni kat mana, alamat dia apa, org yang call aku tu cakap dia akan call balik..sebab aku rasa maybe dia nak check dulu aku ni org yang nak dtg interview or orang yang maybe boleh sense kerja scam dorg. Pelik kan? If you have nothing to hide kenapa mcm menggelabah? Mmg fishy gila lah perangai2.

    Aku ada sorg kawan kerja kat building sama Block 2A KL sentral. Company ni punya alamat is PLAZA SENTRAL, KL SENTRAL, BLOCK 2A, TINGKAT 7 UNIT 1. So kawan aku tanya la..aku bakal interview kat company IT ke sebab all she knows kat level tu is IT company (based on kl sentral punya floor guide la). So aku mcm still tak sedap hati..aku google IT company yang claimed to be on that ith floor. It turn out to be company tu punya alamat betul..company IT tu pun legal. Its just unit 7-1..bukan lah 7-1 and 7-2..kat situ dah tau dah..si Binary Sdn Bhd ni tipu..

    Aku punya la paranoid. Bangun subuh hari yang nak pegi interview tu, aku siap mintak doa, kalau betul la company tu tipu, show me the way ya Allah..(lebih kurang la aku doa gitu) hahahaha. Sekali aku tergerak nak pg google lagi..semua aku try..alamat, nama company n so on..pastu terjumpa la blog en amir ni...mmg mcm..menyumpah2 aku baca..macam nak pg bom ah tempat tu..hahaha..siot betul..aku baru fefeeling nak dpt kerja..so kesimpulannya..aku tak pg pun interview tu..sebab mmg fishy gila benda2 yang jadi ni..thank you sebab share!

    Maaf sebab post panjang..luahan perasaan..hehehe! So pleaseee and please beware! Dont simply give your photocopy IC or your certs without checking on the background first!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni semua org yg sama..dl diaorg nama company real ingenious..saya slh seorg mangsanya..

      Delete
    2. Awak ada ape2 maklumat tentang diaorang tak? Gambar? Email? Cntact no? Saya pun mangsa..tengah siasat kes ni.. Tlg cntact saya amadzaeq@gmail.com, tq

      Delete
    3. Real ingenious tu kt bangsar kn dlu.. Dorg dah tukar nama ke? Sy pun slah sorg mgsa gak.. Xserik2 ag ke dorg ni

      Delete
    4. Real ingenious tu kt bangsar kn dlu.. Dorg dah tukar nama ke? Sy pun slah sorg mgsa gak.. Xserik2 ag ke dorg ni

      Delete
  2. Saya baru dapat call dr Binary Sdn Bhd untuk interview esok pagi. Then, saya search about this company. I found NOTHING!!! but I did found your blog & it tells me everything what I want to know. SCAM COMPANY. This really make me in really bad mood. Still, It's good to know now then regret later. There's NO WAY saya kan pergi interview at tempat tu esok. Thank you amirmohdadham.blogspot & sixth shawl.

    ReplyDelete
  3. Salam...
    Actually i wanna admit that i went for the interview with this company...first2 tu dh baca semua ni about scams n everything but i try to be more positive..biar sendiri tengok baru percaya..i went n they told me about assisting in finance n bla bla bla... they said that i will have this 6 days of training and die akan bg offer letter tu within the training..first2 call tnye company apa..org tu juz jwb binary je..then i am like a stupid carik lah punya lah bnyk nama company binary.. then crik2 xde dpt ape pun..still thinking positive..hari yg nk interview tu pergi lah then tgok dlu..usha2 tmpt sbb intvw ptg..bile time intrview tu tgok tmpt cam baru je..kerusi meja sume cntk lg..hurmm..msti either company baru or baru pndh..then i ask them if they hve any website bcoz i can't get any info n as per them they just started n this place is d first..ada logo je but for somehow time isi borang tu tergerak hati nk ambik no syarikat tu..so i took it and i check with SSM..suruhanjaya syarikat msia..no such thing..no nie belongs pada company lain yg dh x wujud..so i did check with ssm n ask for xplanation..diorg kata if company baru pun msti kene register n lps siap bru company boleh ditubuhkan..so??? I guest that i know what i have gone through..i don't blame anyone on this matter..this is life! Is just that u must have the courage to go against this kind of things! People like me are just looking for a good job when we are jobless..only God knows better..

    P/s: thnx for making this blog n thnx for letting me to share my xprience..

    ReplyDelete
  4. Bru dapat call pg td utk dtg interview esok..spt biasa sy akn google dlu about company..Binary sdn bhd. Alamat sama dgn kat atas..dan terjumpa blog ni..terfikir pelik gak nak interview dkt2 masa lunch hour kul12...meka tak kuar g mkn ker..then bile minta meka utk emailkn detail interview meka refuse..dia minta sy salin sahj alamt yg di bagi..alhmdulillah, trus decide xpegi interview esok..thanx pd blogger ni utk info yg berguna..mohon pihak berwajib mengambil tndakan yg sewajarnya agar tidak ada lg yg akan menjd mgsa..

    ReplyDelete
  5. thanx bro.aku baru dpt je call dr comp ni pagi td.scam rupenye.demmit!thanx again!

    ReplyDelete
  6. Tq for the info. Sy pn dpt intrvw tu as admin exec. Intrvw tu pulak on labor day. Mmg mengarut..

    ReplyDelete
  7. bru dpt kol hari rabu drpd binary sdn bhd. tu. panggil dtg intrview. lupa nk tnya sapa nama dia sebab dah xcited dpt kol intrview. tp dia suro dtg refer kt miss linda.
    suro dtg bwk ic, gmbr, sijil bagai. pergh mcm dah kompom je dpt keje ctu. sebab aku x penah dpt kol interview suro bwk bnde cmtu. tp masa tu dah xcited pnya pasal, xde la rasa pelik. pastu niat di hati nk search alamat yg dia bg. cari punya cari pop, kuar blog yg ckp pasal kompany scam. aku ragu2 jgk xkn la ada kompany cmni. aku pun cari punya cari pop jmpa blog ni dan ada blog yg lain2. yg lebih menyakinkan aku bila alamat yg dinyatakn sejibik dgn alamat dia bg. nama kompany pn lebih krg sama binary sdn bhd. naseb allah beri aku ptunjuk. kje ni apply kt jobstreet dlm bulan 4. aku ni bukannya dr klurga senang. nasib xkeluar blanja nk pegi interview. trima kseh semua yg sudi beri pengalaman dan pendapat...

    ReplyDelete
  8. thanx info..tp hari ni dah mula training & start blajar graf semua la pasal saham money exchange..training free 5hari tanpa gaji..pelik jugak..akk keje HR dy tau la ptot training je dah byar gji la kn..offer letter pon bg ble dah kmpom keje la..hari ni dy tnjuk offer letter tp x sign lg..x de pon sentuh pasal gji brape..pelik..nak berbual dengan kawan2 pon x de..x kenal pon pekerja dekat situ..kenal 2 orang je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahu tak apa nama company yang awak mula training & start belajar semua tentang saham money exchange?

      Delete
  9. Thanx god ! aku da keje ctu 5hari..tp slma aku training, hati aku xsdap, mcm keje yg aku bt xjelas.. syukur, aku sdar semua 2 awal. keje open environment, tp xde pun comm btween pkeja.. seriously aku xknal pun sape2 kt ctu, melainkan manager yg push aku suru invest je..hari2 ckp suru invest ! Bla aku perasan sumting wrong, sbb aku pun bkn nya bangang sgt xtau keja admin ape.. geram pun ada skg ni. yg bt aku ragu2, bla ada sorg member yg aku xkenal, tp sggp tggu aku abes keje, nk minta num hp since manager kt ctu x bgi kat dia contact aku. then aku bwa dia brenti same dgn aku. Tp yg aku pk skg..time aku duduk blajo graf2 bodoh 2, dpan aku ada sorg kwn, dia bru kawin, 2bln lpas..n bru nk have bby, yg ksian nye.dia pujuk laki dia invest u ols.. da invest pun time aku last day keje.. skg aku nak je bgtau kt dia tp mcm mane??? aku xde kntek.. yg keje kt ctu pun actly tperangkap sbb da invest, duit mak bpk dorg, profit yg kononnye byk.. aku sggp je pg plaza sentral 2 nt.. juz nk tggu kwn yg xtau pe nama dia tu, bgtau crta yg btl.. huhuhu

    ReplyDelete
  10. Same here. Excited baru apply tgh hari tadi and petang dh ada org call. Interview nya besok dia suruh salin address. Dia ckp tk payah google psl company ni sbb diorng tkde website. Nasib baik jumpa blog ni. Thanks. Kalau tak sia sia je pergi interview.

    ReplyDelete
  11. tq for info nasib baik aq xde photostat ic..
    plik r.. minx ic..

    ReplyDelete
  12. hahaha.. thaks bro.. ptg td binary call aku suruh dtng interview esok pagi.. nasib baik aku search dulu dlm google ni..

    ReplyDelete
  13. Ur sister puye experience exactly same..i nyaris2 nk invest.alhmdullah allah sedarkn I cpt..to knp tht compy x xkne pe2 tindakan..i teringin sgt nk tgk manager2 tu kne tangkp.jd balaci cina tipu ank2 melayu..kami puye la excited,,modal da byk kua..last2 kne tipu.

    ReplyDelete
  14. what a great sharing! Thanks Allah . Thanks blogger . I just received call from this company and trus tanye Mr. Google sape eyh BINARY nih . but I found nothing . what the hell!!! . keep searching and lastly I found this blog . thank you very much guys

    ReplyDelete
  15. Ni pn I nk kongsi dgn u oalss jgk... i bru terkena ngn company penipu nih...skrg dorang dh tukar name PRO INFINITY blok 2A-1-7 PLAZA CENTRAL laa plakkkk.... xsmpai brp jam aku interview ptg tu dorang dh call bgtau yg aku diterima kerje dgn qualification yg aku ade... 1st day keje aku dh kena bt graf analysis bagai... xckup dgn tu..smpai kt umh pn dyorg suruh aku view jgk graph haprakkk nih..utk tgk market n enter Buy or Sale. dh laa gaji utk training xbyr... aku tggu offer letter x jgk dorang bagi... time keje tu kite akan di guide oleh seorang manager.. mmg xsempat lgsg nk knal opismate..nom hp pn xsempat nk tuka... nasib baik laa aku curi2 mtk nom fon kwn yg same team ngn aku... time balik dorang x bg aku balik sekali..nk solat pn kena ikut turn... kat ctu aku dh weird.. masuk hari ke-2 n ke-3 keje yg same je aku bt.. waktu lunch pn xbley nk lunch ngn opismate.. manager ikut sekali.. aku dh mula pikir knp dorang asyik keep asking mnde yg same je.. bile aku nk invest n how about family aku.. dh propose blom kt fmily?... sakit ati nk menjawab.. dorang akn tipu bgtau majoriti kt dlm opis ni dh ade akaun.. KNON NYE dorang dh untung ribu.. yg aku kecewa knp bangsa melayu nk tipu bangsa sendiri... PUIEEEE!!! suruh blanje lunch pn diam je..mcm tu ke kaye!! bru ni ade sorang bdk laki kt opis bru register bis ni..dh convince mak ayah dy kt kg..siap bkak TT transfer bagai kt HSBC..time bdk ni bkak akaun, bru dy bg offer letter...npk x kt situ permainan dorang!!!!! aku tny knp hari2 ade interview..dorang jwb sbb company tgh expand...kepala hotak dorang!!!. skrg ni aku terase nk pg selamatkan bdk yg 1 team ngn aku yg bru invest 100k tu.. tp tulaa xde nom hp dy.. so korang ati2 la yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai... same with me... i pun terkena... i start keje 18 june... tp bertahan selama 4 hari jer.. hari ke5 i resign... tp i risau, maklumat peribadi kite semua ada kat dorg ex: resume, gambar n also borang time interview... beside,agreement pun i sign mase first day.... agak2 dorg boleh guna x details tu untuk take action kat i???

      Delete
    2. x boleh, sebab company die pon gune registration number company lain... mcm cerita kat atas...

      Delete
    3. I pun dl keje ngan diaorg ni.tp dl kat menara uoa bangsar.comp dl nama real ingenious tp org2 yg sama jgk i tgk dkt blog lagi satu..mmg penipu.yg byknyer ank2 melayu kita.

      Delete
    4. Company2 cmni ada tak kat area klang? risau la...saya baru lepas interview kat satu company tu, area klang...sama situasi...mintak photocopy ic,resume n photocopy certificate...but photocopy certificate dia x ambil la...dia suruh bwk time dtg kerja nnti...saya cek dlm ssm nama syarikat ni, xde lak nama dia...risau lak jadinya lepas baca sume comment2 ni

      Delete
  16. Thanks Allah sebab lead me to this blog and baca komen2 korang. Esok ada sesi interview with the company ( PRO INFINITY ). Tadi ni tergerak nak research about the company sebab I can't find any info about it since last week for preparation. Ada smell something funny/fishy about the company. So now dah tahu and I'm not gonna go there. Thanks, everybody!

    ReplyDelete
  17. Sincerely thanks a lot for sharing this information. I just got a call from Pro Infinity. Feeling weird cause they sounds hesitate to tell their company's name and thus I looked up in google.
    Thanks again.

    ReplyDelete
  18. Hello, u'll. Sama dgn i. Baru je terkena. Skgni dh xpergi coz bg reason baby xde tmpt nk tggl. Ptt la beria sgt ckp kat i xnk tlng family ke. Pastu citer psl basic salary xberbaloi i mtk n comparekan dgn pta (allowance pe ke jadah tah) yg dorng kc. I rs xsdp hti n terus je quite arini. Sedih sgt sbb ingt dpt kerja n blh bntu suami. Ada jgk yg sggup menipu bab kerja. Yg xley blah tu siap ajar i analysis graf bagai. Tah apa2. Tunjuk cmne nk bt transaction bagai. Phuihhh... Penipu pny Dinamic Wise Sdn Bhd. Nsb bek i xsempt pujuk asben nk jual bagai aset yg ada utk invest kt company sial tu. Npk je gah tp, penipu. So, to all seeker ols be aware. Yg paling i xtahan tu, dlm compny tu most of woman is wearing hijab. Yg lelaki kekonon every time solt turun solat. Xsedar ke yg dorng sedng menipu drah dging sendr. Oke, ini nama manager i kekononnya tu en.hafis, pn.wati n ni pompuan mcm lembu kena cucuk hidung ikut je dorg is rin! Kesiann ak tgk minah tu.. Nway, alhamdulillah ak terselmt.. Oke, hope seme ni jd pngjrn utk kite seme yg desprate psl nk cr kerja. Tq..

    ReplyDelete
  19. Damn ! Aku baru lepas dapat call suh dtg interview esok . Suh jmpa puan linda . Sama jugak citernye . Pro infinity pulak nama company nye ?? Puii .

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. pn linda? dy yang call i td....minggu depan set up interview... hampess betoll... she said, she from Pro n Service company...patut lahh i search xjumpe...

      Delete
    3. Wahh..Aku pun dapat call tadi dari Pro n Service company. Tapi yang call tu Ms Baizura..Ada ke patut minta salin address untuk interview..Memang tak la nak pergi esok..hahaha

      Delete
  20. Salam. Nak cerita pengalaman pergi interview bulan Jan dekat Binary Indulgence. Apply dekat jobstreet, admin exec, dalam minggu tu jugak dapat sy callback. Puan Linda namanya, dia suruh sy bawak segala documents datang office dekat Plaza Sentral. Bila sy cakap tolong email the details, dia cakap tak boleh, hanya through telephone. Ape kes? Memang pelik dah. Tapi pegi jugak sbb nak usha2 ofis. Dekat direktori bawah bangunan tu nama lain kot. Memang aku rasa kompeni tipu ni. Pergi naik, fuh, lawa ofis. Masuk2 jumpa puan linda. Interview, terus dapat katanya. Fuh, marvelous! Dia kata okay nanti dia call balik untuk datang training. Ofis dia banyak discussion room kecik yg leh muat dua orang. Ada sorang lagi dalam discussion room lain, tak nampak sebab dia pakai frosted glass. Pastu esoknya dia call. Sy takde niat pon nak jawab sebab sy dapat rasa dia scam. Yela, bila sy tanya job scope pon dia taknak cite. Tanya kompeni jual apa pon dia tak cakap, kata financial service company. Lepas dia tu dia call semua orang yg ada dalam emergency contact sy dalam borang personal data tu. Emak, akak, abang, makcik aku semua dia pergi call tanya. Panas sy. Tak patut kot. Very dodgy. Pastu dia call sy cakap sy dh dapat offer tempat lain. Sekarang kompeni tu mesti dh tukar nama lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skrg dah tukar ke HSBC servicing..smlam dapt call untuk g lapor diri next monday..Alhamdulillah Allah dah tunjukkan jalan..rase down and frust knape melayu nak tipu sesame melayu

      Delete
    2. Nik tiey... ni company sama dekat malakoff ke? Betul kan saya kalau sy silap.

      Delete
    3. dah tukar nama dah? byk gila nama dia. asal company ni tak bungkus eh pelik gak ramai nnti kena tipu. sy pun pernah kerja kat situ tahan 2 minggu je.

      Delete
    4. Nik Tiey, betul ke dah tukar? semalam baru dapat kol dari hsbc servicing ni suruh datang iv. tapi cerita dia memang sama lah dengan komen2 kat atas. pelik sebab google pasal company takde keluar apa2. kalau betul, tak nak lah pergi iv isnin ni. dah lah duduk johor, jauh.

      Delete
    5. Sy pun tertipu dgn company ne..kat malakof building. Blok a2- Tgkt 7- 12 Ckp under HSBC Hong Kong. Lepas 5 hari training dah la xde gaji. Lepas tu 2 minggu lg tu sy keja free. Msa terbuang 3 minggu dlm company ne. Dah tau sgt semua helah dorang. Mmg dari awal rsa x sedap hati sbb tu x nak suru family invest.mmg rsa x sedap hti sbb sy dh ada experiences 4yrs ++ sblm ne kt company lain. Tp sbb mmg perlu nk dpt new job kan..tu yg terima jg. tiap2 mlm ms. Linda call tak kisah la 11 malam ke..hujung minggu ke..nak tanya apa activiti , pegi mana, keluar dgn sape. Sbb dah hari2 kena paksa, sy pujuk la fmly utk invest skali. Nasib baik proses apply loan kar agrobank ambil masa sebulan. Kalo tak sia2 geran tanah tergadai. Semua staff berlagak mewah, pegi oversea la, beg mewah la, dinnee tak abis2..mmg pelik sbb lunch time dgn manager, balik pun asing2. Time my iv batch masuk tu ada bdk tu new grad. First job la katakan. Siap pujuk family dia, dh deposit 45k. Tapi sblm tu dia buka acc sy hairan jg sbb 1 minggu dia x msk office, sy tnya ms.linda tp dia ckp bdk tu ada emergency. Tup2 bila dia dtg office nk buka acc dh. Lepas sehari bdk tu buka acc ms. Linda tnya apa progres sy dgn fmly. Sy ckp tgh buat proposal..pdhal x buat lg. Saje sy nak lengah2 kan msa. Mlm tu ms.linda called suru sy xyah dtg office lg smpai smua settle. Mula2 tu rsa ok lg, tp lepas seminggu x msk office, sy msg ms.emelia tbya ne tak msk ofice gaji jln ke? Tapi x reply msg sy. Pastu msg ms.linda lg, 2 hari tu bru dia called ckp tgh cuti. Pastu bgtau ms.rachel ada tinform apa2 x psl intensive skim tu, bila sy tnya bnda tu x kena mengena ttf basic gaji & intensive, dia ckp x..skrng ne xde gaji basic. Kira ikut intensibe per acc..so tg sign ofer letter bagai tu apa??
      Nasib sgt2 proses permohonan loan blm selesai lg..kalo x..mmg smpai mati fmly x maafkan. Tp mmg sedih..dh la kta ne btl2 nk keje. Mngharapkan sgt gaji..tp btw stll brsyukur sbb x smpat kena tipu. Yela..Sblm ne minta RM270k, lps tu turun RM150k, tup2 latest call dpt 25kUSD=RM 110K..Konon ms.emelia approve utk sy je. Utk smua kt luar sna bole email sy kalo nk kererangan lanjut. Sy ada smua documents..cth2 graph, contact no dorang jg.

      Delete
    6. saya pon ada terkena dalam bulan 2 atau 3...ni first time kerja, memang la, sape tak suka. first time keje dapat gaji rm 1500. ok la xde pengalaman bagai. pergi interview memang apa yang awak cakap, semua dia mintak. tapi awal2 da rasa tak best sebab manager tu asyik ikut je kemana pergi. lepas tu sibok cerita pasal nanti nak pergi trip ke bali la semua. then cakap pasal beli beg gucci semua. memang pelik da sebab masing2 cakap gebang tapi pakai kereta hondo civic model 5-6 tahun lepas. handphone biasa2 je. logik la kalau org banyak duit, beli kereta mesti nak high standart. takat honda tu tak pandang la. takat handbag gucci tu, baik beli Furla or Prada. tapi diam lagi. sebab pikir ala kerja je dulu. mana tahu rezeki. macam biasa MISS RACHEL akan selalu la tanya ok ke investment ni, bila nak ajak family. sebab dia tahu all my family member ni kerja goverment. pikir senang nak ambik loan. saya bagi macam2 alasan. sampai la dia cakap duduk rumah setel kan dulu. end up after 1 week, saya cakap nak berhenti sebab ayah tak bagi. salinan ic ke apa, saya tawakal je. sebab rekod saya bersih, saya tak ada tanda tangan apa2. apa yang awak cakap, sama la macam miss amelia cakap. konon saya sorang dia bagi kelonggaran. sekarang alhamdulillah, saya da kerja dan saya dapat apa saya nak. saya tak apply kat jobstreet da sebab kita tak tahu company apa yang ada. saya usaha cari sendiri.

      Delete
    7. Haah.. skrg dorg tuka HSBC Servicing.. sy da ragu2 dr mula. Tp mls nk pike negatif. Tp sy pelik dorg start pulaukan sy mgkn sbb sy je tk dpt tarik fmly untuk invest. Then si farah tu pernah tegur sy sbb sy tya pasal offer letter dpn sorg bdak ni. Die first time kerja. Intake same dgn sy. Knp tk blh tya kalau korg betul kan. Then kwn sy kje HSBC Servicing jgk. Tp dorg ade signboard. Got name tag. Name card. Proved la dorg mmg HSBC.. tp those ppl tkde lgsg gne lambang hsbc . N the rest same la mcm yg di ceritakan.. sy kesian dgn yg masih tk sedar mase sy dah quit. Hope they are aware of this.

      Delete
  21. maigod...baru dapat call dari PRO INFINITY. google company langsung tak jumpa. company dekat Plaza Sentral. patut call dari last week. dah la duk penang, ingat betullah ada rezeki nak keje. Email takde. detail nak p interview suruh kita salin sendiri.... so poor kan? nasib terjumpa entry ni. thanks for the great info! n save people! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...sma kes..nsib baek xg lg intrview..punye la xcited dpt interview sbg admin executive..sbb mmg mnt..ad hikmah la ayh mcm x bg pergi je..untuk fresh graduate mmg la xcited ble dpt intrview kje..apetah lg dlm bidang yg diminati...nma syrikt tu..pro infinity limited..mntk sy ambik pen n kerts lg untuk copy almt tu...cik shiela nma org yg incharged tu..

      Delete
    2. Alhamdulillah awk selamat... sy dah terkena... T.T... start kerja 18 june... 4 hari je kerja pastu berhenti.

      Delete
  22. Allah.. sy baru je g i.v.. dh serah segala details.. rasanya dorg xsalahgunakan k details kita tu..?

    ReplyDelete
  23. jm kte same2 kumpulkan bukti..tolong org lain yg kat situ..pleaseeeee..

    ReplyDelete
  24. Saya dah sign offer letter. Mcm mana ye?
    Baru 2 hari pegi training. Terus sy rasa tak sedap hati dan pelik. Balik rumah terus google baru dapat tahu pasal blog ni

    Kisah2 kat atas semua sama mcm saya. Pengalaman yg sgt sama
    Patutlah sy rasa mcm diorang pujuk secara halus utk join forex ni
    Dan mereka ckp mcm ikut skrip
    Kesian utk org yg dtg interview dan masih kerja kt company tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  25. i rase this company dah tukar ke proinservice ...

    ReplyDelete
  26. i got a call for interview last week from Pro In Service that located at level 7 building plaza sentral, KL Sentral. The Person Incharge was Pn. Baizura. Since last week i search pasal company ni, tapi tak jumpa. i try search lagi for the last time malam tadi and jumpa blog ni.. seram jugak bila baca... so, i decided not to attend the interview yg sepatutnya pg td pukul 10am. Diorg minta resume, salinan ic, sijil. Mungkin Allah nk tunjuk kebenarannya... hmm bru nk excited... By the way, TQ very Much for the Info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk sstgh company yg mcm ni skrg ,,kite kne pandai tgk cara diorang.we got call then find the website kite xjmpe.....bile suruh email kn detail for compny die give reason xdpt reply email problem ..haha.

      Delete
    2. same goes to me...i got that call too....she said jobstreet anta resume i.....company same....PRO IN SERVICE....level 7 at plaza sntral.....and jupe ms Baizura....i mnta details company she said...mse interview bwu i brief....i igt nk g...sbb i duk area kl....luckily i search psal company ni...x jupe.,,,then i jupe...blog ni..n story nurun najah....same cam i....tq....sgt2...sbb post blog ni.....

      Delete
    3. is it call from this number 0322614134? i bru dapat call dari nomor ini

      Delete
  27. ohmaii .. bru dpt kol (pro in service) , offer job management exec . pelik gle sbb xapply pn. katenye Lina jobstreet yg recommend resume kte ke die . den tanye npe google nme comp xde. die kate mmg xde..nti dah dtg interview die akan explain die bisnes ape n job duties ape . syukur sgt google dlu n jumpe entry ni.ramainyaaa terkena . tq tuan punya blog utk entry yg sgt berguna ni ! :)

    ReplyDelete
  28. salam. many2 Thanx! baru pegi interview untuk dua2 company tadi ProInService n Dynamic Wise. baru nak excited, cehhh. nasib sempat search. dalam one day dah dapat result interview ke-2. pelikss. PENGALAMAN katakan (sedapkan hatii). apa2 pun Prevent is better than Cure!

    ReplyDelete
  29. Hmm..Pagi td i dapat call dr Pro In Service kateny,die suh i dtg iv lusa n jmp Puan Linda. Bnde yg buat i tergerak hati nak cek details about this compny sbb dr cara die jawap, bila i mintak die email i details about the invitation for interview n the location. Die dgn gagap2 ckp company dorg mmg xcntct mgunakan email. Hoho :O what??! I mcm tkejut mse tu..tp wt relex la..then,die suh i cr pen n kertas tuk tulis ape yg die ckp n lokasi company die.. Alhamdulillah,jmp blog ni..thanks sgt2..:') xde la i waste my money n time to pegi kl from johor smata2 nk pegi iv ni.. we have to do something with this company.. penipu!

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. Read from here.. Muka dorg.. Ms sam. Rachel. Emm. Jacky

    http://farahdoodles.blogspot.com/2014/06/binary-indulgence-penipu.html

    Hope dorg bertaubatla.. Mne yg malay tu..

    ReplyDelete
  32. Pagi td kwn dpt iv n dah dpt pon jwtan admin exec.. Gaji 2200.katanya lepas sign offer letter dinaikkn lagi. Then ptg around 2pm..i pulak dpt call iv company pro in service ni.. Suruh dtg esok.But i insist nk dtg ptg ni sbb dah alng2 dkt sini. Then person incharge nama Baizura. Ayat sama mcm yg korg cerita ni. Sbnye dlm monorail dah baca blog ni tapi kuatkan hati ckp tak de bende. Nak dijdikan cerita..pn baizura tu suruh i strt training cpt.. But i tak available n i ckp masa yg i available. Then dia ckp nanti dia call back. Alhamdulillah Allah jauhkan i dgn my fren ni dri org yg jahat...sama mcm Allah jauhkan org jahat ni dgn korg2 yg tak terkena ni. TQ FOR THIS BLOG. & KORG YG SHARE BENDE NI.

    ReplyDelete
  33. nak tnya ini kah nomor binary sdn bhd punya telpon 0322614134. saya baru di called suruh interview.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun dapat call dr no yang sama. Suruh g interview esok. Nama caller tu Baizura.alamat yg dia bg just tingkat 7, plaza sentral.

      Delete
    2. so kmu pigi interview kah??

      Delete
    3. tu la no company penipu ni guys. dah tukar name pro infinity serives

      Delete
    4. Yang u dpt tu dekat dengan bangunan malakoff ke?level 7 plaza Sentral..

      Delete
  34. LOWONGAN KERJA PART-TIME!!!
    Bagi teman-teman, mas-mas, mbak-mbak, ibu, bapak-bapak, adik-adik , yang ingin mendapat penghasilan tambahan, dengan hanya input nama lengkap serta alamat Email saja, rekan-rekan semua bisa mempelajari dan mengerjakan pekerjaan paruh waktu ini. Tertarik? Silahkan langsung klik :

    http://www.penasaran.net/?ref=jh9it3

    ReplyDelete
  35. salam sya bru apply salah satu company dwsb..sya kol diaorg tnya company ape then diaorg ckap company financial..sya apply sbab tertarik dgn gji and position...tpi bila nk cri company tu dlm google xda..so bla sya cri tgk2 company tu tipu itupon sbab tuan punya blog ni..trima kasih byk2 sbab sya x trtipu, moga d murahkn rezeki..klau x mnggu dpan sya dah prgi KL utk iv bkan senang sbabnya sya org perak..sma2 lah kta berdoa agar ALLAH trunkn blasan ke atas diaorg ni..lgi yg xbleh caye sbabnya yg tipu for iv itu pon org melayu jgak..

    ini adalah contoh iklan krja kosong tu:


    Eksekutif Pentadbiran/Pembantu Tadbir
    Yesterday 09:31.
    Pendapatan:- RM 2,000 - RM 2,800
    KELAYAKAN:-

    * Berumur antara 24 - 30
    * Berkelulusan DIPLOMA / IJAZAH (Mana-mana Disiplin)
    * Bumiputera diutamakan
    * Berpengalaman / Tanpa Pengalaman
    * Berkemahiran Komputer
    * Boleh bermula kerja SEGERA

    MANFAAT:-

    * 5 HARI Bekerja (9am - 6pm)
    * BONUS Tahunan
    * CUTI Tahunan
    * Peluang Kenaikan Pangkat
    * Berdekatan dengan Pengangkutan Awam(KTM/BUS)

    Sila Hubungi untuk Temuduga:-
    Cik Shila / En Helmi @ 03 - 2282 2300
    Job Info:
    • Salary: RM 2 500 per month
    • Job Type: Executive
    • Experience Level: < 1 year
    • Category: Admin/Data Entry
    • Job Location: Kuala Lumpur (Bangsar)
    • Application Deadline: 31 Oct 2014

    DWSB
    Servicing Company
    We are an established company located in Kuala Lumpur, as we are going to expand our business, we would like to get more manpower to support our company. Those candidates which are highly motivated and willing to take challenge are welcome to apply the positions we offered.


    Pegawai Pentadbiran/Pembantu Tadbir
    20 Oct 09:31.
    Pendapatan:- RM 2,000 - RM 3,000
    KELAYAKAN:-

    * Kelulusan DIPLOMA / IJAZAH
    * Berumur antara 23 - 30 sahaja
    * TIDAK memerlukan pengalaman kerja yang khusus
    * BUMIPUTERA diutamakan
    * Boleh bekerja dengan SEGERA
    * Yakin, Positif dan Bermotivasi Tinggi

    MANFAAT:-

    * Bekerja dari ISNIN - JUMAAT (dalam pejabat)
    * Peluang KENAIKAN PANGKAT
    * CUTI,BONUS & JUMUAN Tahunan
    * Lawatan syarikat (dalam/luar negara)
    * Berdekatan dengan Pengangkutan Awam(KTM, BUS, Teksi)
    * Persekitaran kerja yang selesa dan kondusif

    Sila Hubungi untuk Temuduga:-
    EN AZAM / CIK IRA
    03 - 2282 5800
    Job Info:
    • Salary: RM 2 500 per month
    • Job Type: Executive
    • Experience Level: < 1 year
    • Category: Admin/Data Entry
    • Job Location: Kuala Lumpur (Mid Valley City)
    • Application Deadline: 30 Nov 2014

    Pegawai Pentadbiran/Pembantu Tadbir
    3 Nov 08:55. |
    Pendapatan:- RM 2,000 - RM 3,000
    KELAYAKAN:-

    * Kelulusan DIPLOMA / IJAZAH
    * Berumur antara 23 - 30 sahaja
    * TIDAK memerlukan pengalaman kerja yang khusus
    * BUMIPUTERA diutamakan
    * Boleh bekerja dengan SEGERA
    * Yakin, Positif dan Bermotivasi Tinggi

    MANFAAT:-

    * Bekerja dari ISNIN - JUMAAT (dalam pejabat)
    * Peluang KENAIKAN PANGKAT
    * CUTI,BONUS & JUMUAN Tahunan
    * Lawatan syarikat (dalam/luar negara)
    * Berdekatan dengan Pengangkutan Awam(KTM, BUS, Teksi)
    * Persekitaran kerja yang selesa dan kondusif

    Sila Hubungi untuk Temuduga:-
    EN AZAM / CIK IRA
    03 - 2282 5800
    Job Info:
    • Salary: RM 2 500 per month
    • Job Type: Executive
    • Experience Level: < 1 year
    • Category: Admin/Data Entry
    • Job Location: Kuala Lumpur (Mid Valley City)
    • Application Deadline: 30 Nov 2014

    dwsb (dynamic wise sdn bhd)

    lgi skali thanks byk to tuan punya blog krana telah slmatkn sya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh mmg tipu kan..baru dpt interview ni. Mmg xabis lagi cari mangsa.. mana ada admin executive nk cari rmai kn.? Position available msty sorg dua je..Ya Allah tergerak hati nk google pasal ni.. thanks all..

      Delete
    2. Amirursyafiq..dis building dekat ngn Malakoff plaza Sentral ke..

      Delete
    3. Aduh.. mcm lebih kurg je bunyi iklan dgn yg aku mintak ni.. esok iv.. google company tak jmpe.. erm.. seram pulak rse. nk gi ke tak

      Delete
  36. https://www.facebook.com/pages/Dynamic-Wise-Sdn-Bhd/

    ReplyDelete
  37. Aq baru je pegi interview pkul 2 ptg taxi kat Pro In Service n tgh mencarut lg skrg ni. Nasib lepas iv td tergerak nk mesej cousin aq sbb dye background finance, aq engineering. So cousin aq ni pon send la image kat whatsapp berita scam company ni. Disebabkn x ingat nama company tu ape so aq call balik n luckily someone pick up n tell me the company name. Aq trust hang up, menyumpah sorang2. Membazir resume aq ingat nk print guna air liur ke ape? Puihhh. Ni kne beli ink baru sbb dh abis dah guna n thanks to my cousin dgn this blog ^_^

    ReplyDelete
  38. company ni scam. tak daftar. tlg buat aduan di enquiry@ssm.com.my atau sila call ssm utk aduan. pastikan syarikat seperti ini tidak menipu anda semua.

    ReplyDelete
  39. Salam..i baru je dpt call from this company..
    First it is weird when i ask about the company she hang up..then she said she will call me later..then when the second call she said it was pro in services..luckily tergerak hati nk trace the company number and found this blog..thanks for the info

    ReplyDelete
  40. Wll, thank you for blog. I recieved a call from miss baizura calling from number 0322614134. She speaks malay very fluently (Im malay) like professional. She said that she got my resume from LiNa Jobstreet. She said so faster and I cant detect the company name. When I ask once again the company name, the sound of her voice like hesitated and slowly says "PI services". Im just said okey. N then she ask me to write doen the adress. Btw, she cant send me an email because she said jobstreet dont give them further detail about me so they cant send an email. ( Weird, im include my email adress in the resume) and they dont ask my email adress. She ask me when i can came to interview, I said next monday. And she said ok. Now when i searching about this company, I found this blog. Thank you very much. Beware guys.. n one more thing, i try to call back the number, I ask this number belong to whom, a woman that sound like miss baizura voice said it is from kl sentral, She said is this number call me. I said yes and she said very well, she try to check it n call me back. until now, not received any call..Im feel so ashamed that my own races doing humiliated thing like this..beware people.

    ReplyDelete
  41. Sy kena kat adton sinaran sdn bhd..company ni advertise kat mudah sbg kerani pentadbiran..mlm sblum interview tu aku buat la research about the duties as admin clerk,sekali interview rupanya lain..masa interview the manager kaburkan all the candidates with the high paid commission.. Aku saja la nak try..1st week training my team member dah mula suspect something wrong.. Paling sakit hati everyday paksa kita cari client..bila cakap xada the manager push kita suruh family invest..

    ReplyDelete
  42. Tq Eddy Jusaidi...saya dapat intebiu Esok di Adton Sinaran sdn bhd ...kena tipu , Adoiii.malas la nk.pi
    Temuduga Kerani Akaun Pengurusan 23/1/15@Jumaat 3.00pm@Adton Sinaran Sdn Bhd(ViSpace)38-1,Jln Metro Pudu 2,Fraser Business Park,Off Jln Yew,KL. En Azri 0183209656

    ReplyDelete
  43. company dkat plaza sentral tgkat 7 tu da bertukar nama kepada - hmservice.. beware guys..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol ke?sy bru dapat kol suruh pegi interview dr pn.linda katanya...then die juz bg alamat plaza sentral, tingkat 7...sy x smpat nk tnya cmpny then hati tergerak suruh kol tnya nama cmpny..then org tu bgtw nama hm sdn bhd...huhu adakah cmpany yg sama?

      Delete
  44. assalam.
    dlm iklan mudah.rasanya ni pon sama jugak.
    tanya pasal company dwsb ni, nama dynamic wise pasal accounting
    alamat diberi..pon aku kene write down? xde email ke?
    tower b tingkat 10
    unit 4 north point office
    mid valley

    Pegawai tadbir
    Today 09:40. | Manage Your Ad
    Pendapatan:- RM 1,800 - RM 3,200
    KELAYAKAN:-

    - Berkelulusan DIPLOMA / IJAZAH (mana-mana Disiplin)
    - Berumur antara 24 - 30 sahaja
    - Berpengalaman / Tanpa pengalaman
    - Boleh berkomunikasi dengan baik
    - BUMIPUTERA diutamakan
    - Boleh bermula kerja SEGERA
    - Berkemahiran Komputer (M/Office)

    MANFAAT:-

    - 5 HARI bekerja (9 pagi - 6 petang)
    - Peluang KENAIKAN PANGKAT
    - Company trip
    - CUTI Tahunan dan Bonus
    - Berdekatan dengan Pengangkutan Awam (KTM, Bas, Teksi)

    Sila Hubungi:-
    CIK AZMAN / EN AISHAH
    03 - 2282 5800
    Job Info:

    Salary: RM 2 500 per month
    Job Type: Executive
    Contract Type: Full-time
    Experience Level: < 1 year
    Category: Admin/Data Entry
    Job Location: Kuala Lumpur (Mid Valley City)
    Application Deadline: 31 Jan 2015

    tanya lagi, xdapat detail pon.kenapa xde website official kompeni
    dia cakap memang xde.adoi x masuk akal.dia kata nak lebih detail datang interview.sgt was2. carik punya carik jumpa 1 blog yang ceritakan semuanya :

    http://czuekazulaikha.blogspot.com/2013/01/fresh-graduate-awas-dengan-jawatan.html

    So nak apply kerja hati2 la.

    ReplyDelete
  45. They are still active as HM company. Friend of mine has just resign today bcs he found the company is bullshit. They want him to make an account so he can start consult the forex client. Tak ada orang report ke ssm ke hal ni?

    ReplyDelete
  46. just dapat called dr company HM Group. Hahaha.. ko nak menipu aq pon ingat aku x tahu. x pernah aq dpt offfer interview tp x antar invitation email. benda ni dah lame aq tahu tibe2 jer kena kat diri sendiri arini. mentang2 la aq sibuk nak mencari kerja baru pandai ko nak amik kesempatan yer..

    ReplyDelete
  47. Got calling again from HM sdn bhd before this known as Pro direct..now the name that called me is Miss. Farah, when she said plaza sentral level 7, I knew this is the same comp..I just keep she talking. Verry funny.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun baru dpat call dri puan lindaa, eksaited sgt bila dpt interview. Luckily i tgerak hati nak googleee, sbb bru apply smlm. Then today dpt cal suh dtg intview eskk. Siap bgithu range gaji brapa. Then i ask them for email me the detailed. The she refuse. Katanya takde admin nak buatt. Fakof tolll

      Delete
    2. Yang u inform plaz Sentral level 7 tu..before baik lift ade allianz tu ke?sy ade dpt iv kt situ jgak..hopes u can reply me soon..

      Delete
    3. Ara. Can i get miss farah's phone no? It might be same with the person who call me.

      Delete
    4. Ara. Kau pun kena jugak ke. Adoi. Skrg ni dh la ssh dpt keje. Keje mcm tu pulak. Giler ke apa x habis2 menipu orang. Kesian sape yg jadi mangsa.

      Delete
    5. Ara. Kau pun kena jugak ke. Adoi. Skrg ni dh la ssh dpt keje. Keje mcm tu pulak. Giler ke apa x habis2 menipu orang. Kesian sape yg jadi mangsa.

      Delete
  48. I pon dah kena. The name is Dynamic Wise, which have quite a several names and office location before.

    Please lets unite together and do something so tak ada lagi orang kita yang akan terpedaya dengan company2 yg macam ni.

    Feel free to contact me through syakierarusli@gmail.com.

    Thank you.

    ReplyDelete
  49. Nak Tanya..if servicing center Kl Sentral pon ade ke kes mcm ni.?plis reply kwn2..dkt ngn building malakoff..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul tu..itu company yg sama menipu

      Delete
    2. yup betul tu..itu company yg sama menipu

      Delete
  50. Assalamualaikum...hai.. i pun pernah keje kat binary indulgence tu. Die company under pro infinity ltd di hong kong. Hari2 push staff baru untuk invest..dah lah banyak..200k usd. Gile ke hape.. pastu paksa minta kat sedare mare. Nak blaja graf lak hari2.. yg jd manager aku kak shila...assistant die kak baizura. Puan linda ada..mrs emilia pun ada.. bile aku balik rumah citer kt husband. Husbnd pun bengang je dgr citer pasal company tu. Suamk suh benti..kebetulan aku demam mase training hari ke3. Terus esok tu aku x dtg dah. Smpai lah hari ni. Aku keje end of april 2014. Tahun lepas. X tau la ade batch yg same ngn aku ke x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis dayah..Kak shila tu bertudung n pakai spec Mata ke?

      Delete
    2. As salam sis dayah..i have somthing to ask regarding this company..i just get the offer..kindly contact me at tiey_virgora88@yahoo.com.my..thanks ya

      Delete
    3. And fatin..also contact me ya..actually i ada pergi utk iv last tuesday and this afternoon dpt col utk lapor diri next monday..bila bc komen2 semua kbanyakan kan same dgn yg sy kena..so skrg dah decide xnak pegi sane isnin nie

      Delete
  51. Alhamdulilah..

    Cousin aku baru je datang berhijrah ke Kuala lumpur. cari kerja datang dari jauh, fresh graduate student.

    dapat pula call dari dari company ni utk interview. punya nya lah happy gila dapat keje dekat dengan Station LRT. Gaji pun ok laa..

    mungkin ni 1st kerja dia jadi excited gila nak kerja.

    aku pun tanya lah dia kau kerja ok ke? dia kata kerja ok.. company pelaburan..
    masuk kerja kene study analisis currency? blerghhh dekat web netdamia? WTF. nak kene siang malam nak kne tgk. lepas je seminggu training still tak bg bg lagi Letter Offer. Aku pun pelik. bila cousin aku mintak tak habis habis cakap gaji still pertimbangkan lah apa la. padahal offer letter dah sign.

    Lepas je seminggu bg cuti suruh balik kampung kalau boleh mcm nak push2 carik 250K and 100K staff price. cousin aku ni pun mcm beriya lah nak balik nak bg thu family dia.

    dia pun dol jugak percaya dalam masa seminggu je modal 250k dapat balik? cakap ada link dengan HSBC la.

    Aku tahu family dia ok benda benda mcm ni.
    Tapi nasib baik lah Allah tu nak tunjukkan hati dia asyik terfikir2 je nak buat ke tak.
    sampai migraine demam2 dia berfikir. hmmmm aku kesian betul ngan cousin aku ni gk dia.

    Tapi hati dia kuat masih berfikir2. dia terus je bagi tahu manager tu dia tak dapat sales.

    so manager tu terus cakap kalau tkde sales tkde GAJI? haaaaaaa? GILA KE APA.
    cousin aku pun cakap lah kata ada basic dalam Letter offer.

    pastu cakap nanti call balik

    bila call balik dia cakap

    pasal tkde sales bla bla bla.. and All the best to you..

    sebelum tu tiap2 masa call la apa la bukan mainnnnnnnnnnnn lagi ek. cakap saya baru lepas belikan mak saya kerusi ogawa. fckiuuuuuu lah manusia mcm ni.
    kata cousin aku dia ni bertudung semua.

    mcm tu je? hahaha

    Nasib baik lah Allah tu beri petunjuk dekat dia.

    So hati hati utk sesiapa yang ada beri butiran diri seperti IC semua.

    nasihat aku buat lah cover report.

    kot kot tahu tahu nama korg blacklist.

    hati hati la ye. Semoga Allah Jauh kan kita semua dari org mcm ni.

    ReplyDelete
  52. Assalammu'alaikum. Sekadar perkongsian. Ada company scam, di Mid Valley juga, Crescenza Consultant Sdn Bhd. Ni alamatnya:
    Unit 11-9 Level 9 The Boulevard Offices, Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra.

    Details mereka semua dah ada. Orang melayu tipu tak apa lagi, ini orang Islam tipu orang Islam. Kerana duit saja. Habis semua orang susah. Dunia pun akan terima laknat, akhirat pun akan kena jua. Makan hak orang lain secara haram pasti tak selamat. Doa orang zalim makbul.
    Ni nama Senior Manager melayu yang kononnya berpengalaman lebih 20 tahun dalam bidang trading. Shaiful Bahri Samdin 710124-08-6147.
    Ni nama kononnya Head Manager, lelaki India. Kononnya pun pengalaman hebat. Dua dua lesen haram dalam trading. Melibatkan jenayah Bank Negara. Allan J. Rick 760517-08-5689.

    Company tu dah nak tutup bulan ni dan akan buka company baru seperti biasa. Dia ada komplot dengan beberapa orang termasuk secretary sekali. Mona nama dia. Details mereka semua ada. Cuma tunggu masa sesuai nak ambil tindakan. Insya Allah.

    Jangan takut kerana kebenaran. Allah ada bersama. Redha dengan ujian. Mereka pun tak senang dan hidup dalam keadaan takut sentiasa.

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  55. OWNER BLOG PLEASE PUBLISH THIS.

    LATEST UPDATE 08 AUG 2015

    DYNAMIC WISE DA TUKA NAMA COMPANY LAGI KEPADA OPTIMEAST MANAGEMENT SDN BHD.

    ALAMAT YANG SAMA, NORTHPOIN MIDVALLEY BLOK B TINGKAT 11.

    TOP STAFF YG ACAH2 BAGI TRAINING KT SITU :
    - MR HAFIDZ
    - MS EMMA
    - MR SAM
    - MS WADAH
    - MS SHA

    BERHATI-HATI YE SEMUAAAAAA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah...pnye la jenuh mengkaji tntang compny OPTIMEAST MANAGEMENT ni..rupa2nye Allah tu nak tunjuk,ptt la x sedap ati je..nasib x g intrview lg..mmg rject terus...thnks La Ninas info ttng cmpny ni..

      Delete
    2. Miss Emma, Esther tgh pregnant, miss lyana (tak pasti tukar nama) gemuk tnggi , Cik Ina pendek gemuk . miss emi jwb col muka kerek.

      Dynamic wise
      North point block B
      Level 11 unit 1

      Take note guys!!

      Delete
    3. Miss Emma, Esther tgh pregnant, miss lyana (tak pasti tukar nama) gemuk tnggi , Cik Ina pendek gemuk . miss emi jwb col muka kerek.

      Dynamic wise
      North point block B
      Level 11 unit 1

      Take note guys!!

      Delete
    4. Kt kl sentral, malakof building, tgkt 7 tu
      Msti managers2 tu pkai fake name kan..linda tu tgh maternity leave. I rsa nk kenakan dorang la.sbb hri tu i gtau ms. Linda (msss la sgt) tht loan yg mak i apply dh approved, clear lg sbln.( means lg 1 minggu la) pdhal x submit borang pun lg kt bank..haha..i jus nk dtg bsemuka dgn dgn si M tu..i try buat2 bodo stll xtau dorang dah tipu i. And nk bgtau money in my hands now..nk tgok cemane reaksi dorg..sbb i mmg x puas hati btl dgn drg tu..keje 3minggu ..additional lg 2 minggu i ddk umah buat report trans buy/sell hri2..sbb ms.linda ckp bg settle dlu smua bru msuk office (i mmg naive sgt..huuhh) sebulan jg la i buat keje sia2..tp brtuah sgt sy smpt bgtau fmly yg investment ne scam je. Sbb mak i dh brminat siap nk gadai tanah pusaka arwah ayah i..adik bradik i pun stuju slps i pujuk habis habisan ikut nasihat linda, atirah,rachel dgn M sial tu laa..i mati2 bg janji manis..gerenti selamat..siap nk gaduh dgn 2 org my bros.yela dek kabur dgn keuntungan beribu2 sehari..i pula terer skit bab graph ne..siap kali convert in rm..my trans bole dpt rm43k..fake trans la.pastu snap tujuk dgn fmly..sbb jauh i buat fmly grup share sume dgn dorang ( terer la sgt. Kena tipu jg.pdhal i ne bkn fresh grad pun.dh ada exprience keje 5 yrs pun.huuhh)..i ne mata duitan tp naive x brtempat.tp even i dh brjaya convice my fmly i msh x sedap hati..alhamdulilah Allah bg petunjuk walaupun lmbt skit..trlalu byk proses utk loan nk cagar tanah ne. Sblm hari submision proposal yg abg i buat i trdetik nk msg ms.linda & M tu psl gaji. Once konfem xde..ckup mbuktikan i kena tipu. Teringat dgn tunang..i siap gaduh besar dgn tunang sbb dia xnak join invest. I siap suruh dia loan kt fmly dia lg..sebulan hubungan x baik.almost nk putus. Sbb hasutan Betina2 sial tu la.tiap2 hri bg i strategy utk convince..paksa tunang i.ya Allah, nasb i trsedar cpt. Kalo x..i mmg kena tnggung azab kehilangan fmly..putus tunang..mna nk tanggung hutang loan lg. I harap sgt kwn sy skali msk tu dh resign..bkn apam.i kesian dgn kwn yg sorang tu dh siap deposit 75k duit pencen ayah dia.fresh grad lg..mna2 yg bru trtipu utk intake 15sept 2005 bole la email sy ye..babyfare9@gmail.com - bole kita pakat2 kenekan dorang blk..hehe

      Delete
    5. Salam Korang...
      Td dpt call srh dtng intervw esk.nama company tu opm managment lokasi dkt mid valley.mnta alamat xbg.dye kata dh smpai sana esk kol miss hana.lps tu jmpa blog ni n terniat nk kol balik.tnye psl ape.skli dye kata psl cmpny servercng gitulah.yg kol td pmpuan cina.lupa nk tnye nama.lps tu dye kata mrka xde website.Allah nk gerakkan hati utk semak.btl ke apa yg dikatakan La Ninas tu.opm mangmnt

      Delete
  56. Ya Allah...syukur sgt2 kpd Allah ak jmpa blog niee n baca smua comment.. Thanks La ninas sbb bg taw nama company optimeast management nie.. Ak dpt interview utk ary selasa nie.. Mmg ak xp laa klu mcm nie...

    ReplyDelete
  57. Ya Allah...syukur sgt2 kpd Allah ak jmpa blog niee n baca smua comment.. Thanks La ninas sbb bg taw nama company optimeast management nie.. Ak dpt interview utk ary selasa nie.. Mmg ak xp laa klu mcm nie...

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. http://farahdoodles.blogspot.com/2014/06/binary-indulgence-penipu.html?m=1

    Incase sesape yg da terjoin. Bole check muka diorg kat blog ni. Yg pakai tudung merah farah, yang pakai baju kurung pink Amelia.

    Susah nak jumpa blog ni sebnarnya. I guna macam2 keyword baru jumpa. Ape kate sesape yg baca pasni share kat whatsup,facebook etc. Create awareness.

    Nasib x join investment, sbb suma nak buat mesti ada halangan. Last2 me n huz x sedap hati. Trus benti.

    ReplyDelete
  60. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  61. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  62. Lienicious. I have going to an interviewed in one of the company in Malakoff building. Its at block 2a level7 but i forgot to see their company's name. Also forgot to ask them what the company's name. Sigh. Ive done see the photo that ure sharing but the pic of Ms. Amilia is not clear. But i think she is the one who came to interview me. I feel my instinct doesn't lying. Feel so frustrated. Theyve called me and said that i have accepted n be able to start working on next wednesday. Now im feeling down and do know what to do.

    ReplyDelete
  63. Lienicious. I have going to an interviewed in one of the company in Malakoff building. Its at block 2a level7 but i forgot to see their company's name. Also forgot to ask them what the company's name. Sigh. Ive done see the photo that ure sharing but the pic of Ms. Amilia is not clear. But i think she is the one who came to interview me. I feel my instinct doesn't lying. Feel so frustrated. Theyve called me and said that i have accepted n be able to start working on next wednesday. Now im feeling down and do know what to do.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi MsEda,
      You are free to choose whether to accept the offer or not but in my opinion dont waste your time and money.
      Yep, instead of using plaza sentral they mentioned malakoff building but still it will lead you to plaza sentral building.
      Instead of feeling down u should be grateful that you found this information before attending training.
      Most of us, have already went and wasted our time, money and some even decline another job offer.

      Delete
    2. Furthermore, its not like you missed the company name MsEda. It was never there at the first place. X caye ? Bole pegi balik cek blkg kaunter receptionist xde nama company pon.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  64. Today got call from OPTIMEAST MANAGEMENT SDN BHD, she introduced herself as Yani. My experienced same as you guys. When I asked if she can send me the details via email, she immediately refuse (the reason she gave was not very clear) and she want me to wrote down all the details. Position as admin executive with basic salary RM1,800. Location at Level 14, Unit 1, Tower B, Mid Valley. I need to bring along my latest resume, copy of IC, photo and copy of certificates. I was wondering what exactly this company doing? Asking to many things to bring at the first interview meanwhile they themself couldnt provide us their details properly? As usual, I will do a research sampai lubang cacing and gladly I found this blog. Thanks goodness, may Allah bless your effort in spreading to public about those bullshit scammers! Semoga mereka dapat balasan setimpal kerana cubaan menganiaya orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah.. sy dh otw dh nk ke kl dari tganu ade interview dgn opm management. Dkt midvalley.. tp hati mcm tak sedap sbb ade terjumpa post di fb psl scam com ni.. tp sy msih tertnye2 adakah com yg sy nk pegi ni adlh com yg same.. sbb byk yg sy bce kes com tu kt plaza sentral. Com ni kt area midvalley. Dan dy soh berurusan dgn cik yani jgk. Byk kes yg bce tu nme com pon laen.. tp finally nmpk awak Naisha post. Waaaa... seriously tu com scam jgk? Tp mmg google com ni tak jmpe.. Seram lak nk gi interview esok.. nk pegi ke tak..

      Delete
    2. Hai Hafizah...
      sy pn ada dpt intrvw kat opm mngmnt esk.tetiba jmpa blog ni.xtahulah knp terdetik nk cri pal cmpny ni.rasa mcm xnk pegi.awak pegi ker?blh x crtakan.sbb nama cmpny awk sebut sama n owg tu siap ckp dyeowg xde website.sy tnye email mraka.mrka kata job.application.sama x mcm awak?

      Delete
  65. Today got call from OPTIMEAST MANAGEMENT SDN BHD, she introduced herself as Yani. My experienced same as you guys. When I asked if she can send me the details via email, she immediately refuse (the reason she gave was not very clear) and she want me to wrote down all the details. Position as admin executive with basic salary RM1,800. Location at Level 14, Unit 1, Tower B, Mid Valley. I need to bring along my latest resume, copy of IC, photo and copy of certificates. I was wondering what exactly this company doing? Asking to many things to bring at the first interview meanwhile they themself couldnt provide us their details properly? As usual, I will do a research sampai lubang cacing and gladly I found this blog. Thanks goodness, may Allah bless your effort in spreading to public about those bullshit scammers! Semoga mereka dapat balasan setimpal kerana cubaan menganiaya orang.

    ReplyDelete
  66. OMG kene tipu jgak ke? 😭😭😭

    ReplyDelete
  67. OMG kene tipu jgak ke? 😭😭😭

    ReplyDelete
  68. OMG kene tipu jgak ke? 😭😭😭

    ReplyDelete
  69. I baru je berhenti from this company. at first rasa excited sebab dijanjikan dengan gaji yang lumayan if dapat handle 1 client and also frustarated sebab tak dapat nak convinced kan parents sendiri. dah kerja sana almost 3 weeks and sangat pressure everyday dorg push suruh family invest. kenapalah baru jumpa blog ni menyesal sangat2 and tak sangka Ms Farah which is my manager time tu sanggup tipu bangsa sendiri :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada tak tengok gambar yang diorg share kat blog tu? Ms farah yang ada dalam gambar tu tak?

      Delete
    2. Wow wow!! Cik tudung merah tu pernah jadi housemate saya for 1 year. Keciknya dunia ni.

      Delete
    3. Lynn.. farah manager I jgk.. tk sangke kan. Zatul tu lg la.. eh u sme batch ngn I ke? I nak sgt contct no korg... dorg start pulaukan I. Then konon suruh I tkyah dtg sbb dorg ckp ur dad da nk invest... I quit on my 2nd week.. ermm sape name kakak yg da kawen tu.. I lupe..

      Delete
  70. Saya pun hampir terjebak. Dah jatuh ditimpa tangga. Tadi dah taip panjang2 tapi salah pilih apentah sampai hilang semua. Nanti ada masa terluang saya nk share jugak pengalaman saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo bole sebar2kan... sbb mmg everyday diorg ambil pekerja baru. kalo diorg mcm kita ni x melabur takpela. yg terjebak melabur duit family tu cemane. I sampai skrg x berenti bercerita kat org2 yg x kenal. hihihi.

      x sampai ati terbygkan mangsa penipuan

      Delete
  71. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  72. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sume recycle jdkan kertas conteng. Sbb waktu sy training dulu I was taken aback bila photostat graf guna recycle sijil sapa2 ntah.

      Sy siap penah ckp lg " oh nasib baik bukan nama I sijil ni. Manala tau nama sendiri kan." hahaha.

      Sy pun time tu da sign offer letter.

      Semoga u dpt better offer kat tempat lain pasni. Maklumkan kat kwn2 spy xde yg terjebak invest.

      Gud luck!! ;)

      P/s: she don't deserve to be call miss. Just farah will do because she's not your acquintance anymore. Low life creature. (Lpas geram sket. Haha)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Sume recycle jdkan kertas conteng. Sbb waktu sy training dulu I was taken aback bila photostat graf guna recycle sijil sapa2 ntah.

      Sy siap penah ckp lg " oh nasib baik bukan nama I sijil ni. Manala tau nama sendiri kan." hahaha.

      Sy pun time tu da sign offer letter.

      Semoga u dpt better offer kat tempat lain pasni. Maklumkan kat kwn2 spy xde yg terjebak invest.

      Gud luck!! ;)

      P/s: she don't deserve to be call miss. Just farah will do because she's not your acquintance anymore. Low life creature. (Lpas geram sket. Haha)

      Delete
  73. I dah pergi interview haritu. Lepas interview tergerak hati nak google. Sebab, bila tanya nama company, dia cakap HSBC service centre. As for what i know, HSBC service centre is global data and processing dekat Cyberjaya. And dekat KL pun ada satu. So kenapa HSBC nak hire this company about financial kan as company diorang memang dah tip top.

    And, tadi baru dapat call tanya bila boleh start kerja. Sorry lah nak terima. Based on this blog. Luckily i found this blog! Thank you.

    ReplyDelete
  74. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  76. Hai. just nak share kat sini. I baru dapat kol tadi. Katanya dari Mid Valley. I rasa mcm sesuatu sbb I dah pernah kena tapi kat salah satu cawangan dia Plaza Central. Pendek cerita i tau i kena tipu lepas pergi interview tu masa bulan puasa tahun ni. lepastu i terus berhati2. I dapat detect sbb bila kol dia akan bagtau dia dr mid valley/kl central dan sewaktu dgn nya. dia takkan bgtau nama company terus.
    I dpat kol hr tu dia kata dr mid valley. I pun mcm haaa? takkan takde nama kompeni? pastu baru dia jawab Dinamic Wise. So i terus reject la since i dah tau company tu penipu. Tak lama pastu orang lain pulak maybe yang kol kata dari mid valley tp bila i tanya bru bgtau dr Optimeast management. Ehhh I tak pernah apply situ sbb I tau tu company penipu. Pelik. Rupanya dorang tukar nama dari Dinamic Wise jadi Optimeast Management. masa tu rasa geram jugak lah apa dia ingat i ni bodoh apa terus i reject.
    then hari ni i dapat kol lagi kata dari Mid valley. i terus dapat tau so I macam buat2 berminat. I pun tanya la apa nama company n dia jawab OM sdn bhd. Dalam hati kata ehh aku tak pernah apply pun kat situ. lagipun dah lama aku stop apply kerja. Lepas tu i tanya OM tu stand for what? Lepas tu dia jawab OM tu OM la. then cepat2 dia kata kalau u tak minat nak datang I nal kol orang lain. I pun jawab haaa pergi la kol orang lain, byeee.
    lepas tu i google OM sdn bhd takde satu pun I jumpa. Lepas tu baru terfikir OM tu ialah Optimeast management. Perghhhhh ,menyirap jugak la. Dah la kol guna BM. I taktau la kan kalau ada company yg guna BM untuk kol panggil interview tapi I guna selalu dapat kol yg guna english. Sbb masa i belajar dulu pun mmg lecturer i bgtau macam tu. I just nak share kat sesiapa yang baca ni sbb i taknak korang terkena dan tertipu. make sure cek website company tu. buat research n kalau ada yang meragukan tolong laaaaa fikir panjang. yee i tau fresh graduate especially mmg akn excited nak pergi interview tapi tolong buat research dan sebagainya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea. Last day training (hati dah rs pelik) tengok ada intake baru.ramai.semua muka fresh graduate yg bersungguh nak kerja.kesian sgt kena tipu dgn Melayu sendiri. Kesian sebab dah bg harapan dekat family dpt kerja. Last lain jadi. Mungkin rezeki di tempat lain.

      Delete
    2. Yea. Last day training (hati dah rs pelik) tengok ada intake baru.ramai.semua muka fresh graduate yg bersungguh nak kerja.kesian sgt kena tipu dgn Melayu sendiri. Kesian sebab dah bg harapan dekat family dpt kerja. Last lain jadi. Mungkin rezeki di tempat lain.

      Delete
  77. Saya baru pergi interview kat kl sentral.. Company nama GLOBAL SERVICE CENTER, Menara Maxis, Block 2a, tingkat 7. Rasa was2 dgn company ni.. Company yg nama OPTIMEAST MANAGEMENT SDN BHD pon penipu juga. Menara Northpoint, Tgkat 11-1. Agak2 apa dorg buat kat sijil2 n salinan IC tu ye?

    ReplyDelete
  78. Xtau la apa dia buat. Masa kes i dulu i kantoikan dorang yg i dah tau penipuan dorang so dorang pulang blk semua dokumen tu except borang yg dia suruh isi masa i datang tu. Nasib baik la i cpt sedat masa isi form tu. Part gaji sibling parents semua i biar kosong. Tapi serius biadap dan kerek dorang punya so called manager tu. Btw i kena dgn cik shiela pakai spec yg muka kampung tu acah2 urban

    ReplyDelete
  79. Company dekat plaza sentral tingkat 7 block 2a tu dah tukar GLOBAL SERVICE. I baru training 4hari and i benti sebab pelik cara kerja dorg smpai pergi tandas pun ada yg iring, dorg tak bg kita ckp dgn staff lain. Hari2 farah tu tanya dekat i family takde yg berminat ke. I mcm tak percaya org yg i jumpa tu semua penipu. Farah tu manager i. Rachel, em, shila, jacky. Patut lah masa nk interview tu i cari nama company tu takde, dorg selalu tukar2 nama rupanya. Alhamdulillah nasib tak jadi pape

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik uknown; U bru resign kan? Ada lg tak bdk situ nma shima..pkai spek..under linda - atirah gemoks make up mcm pontimau tu! .

      Delete
    2. saya baru dua hari kerja situ...
      dan bf sya share blog n psal company penipu ni...
      saya nk bhnti tp mcm mana dgn dokumen semua kt situ...saya takot

      Delete
    3. Haida, awak start keje 4hb la kan? Sy start 2hb, then 4hb tu sy da tak pegi keje sebab sy dah syak mcm2. Masa tu sy baca2 blog semua takde mention HSBC Global Service .tapi sy decide jugak untuk tk dtg kerja. Until that evening kawan sy tanya company viral kt fb tu company sy kerja ke. Bila nampak gmbr viral tu ada muka2 penyangak tu mmg confirm lah itu company yg penipu tu. Cepat betul dia tukar nama. Lepas ni mesti tukar lagi bila amik intake baru

      Delete
    4. jahat kan drang ni...bsemengat kita ni nk kerja..
      last3 kena tipu...
      kesian fkr2 balik ada intake sekali gn sye tu...xtaw la nseb drg mcm mna

      Delete
    5. jahat kan drang ni...bsemengat kita ni nk kerja..
      last3 kena tipu...
      kesian fkr2 balik ada intake sekali gn sye tu...xtaw la nseb drg mcm mna

      Delete
  80. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  81. assalamualaikum, i pun nak share pengalaman yg sama tp di tempat berbeza. not to write like an essays. promise !

    ok, i jumpa vacancies as above kat dlm fb , and directly contact the number of their exec that stated at the ad.
    dalam fb tu mmg dh mention nama company ( globaltech somehting blah2 ) ok , located at ims buliding . Intan Mellinium Square besides kl-port klang highway. nearest to aeon bukit raja which is from sungai rasah tol gate you can see the high rise building with maybank logo on to of it.

    okey then, after the conversation took place, that exec name en hafis if im not mistaken, ask me to come for iv.
    i set the date with him, bring along all document needed as per request. then the interviewer tell me to come for training on the next day.
    syukur alhamdulillah, malam tu i fbwalk and scrolling my news feed, then i jumpa one post abaout the vacancies (the same post as i mention above) and i baca all of the comments, till i jumpa satu comment from that one girl. dia cakap, sudah2 la menipu blah2, memang negatif la komen dia tu , then i choose to ask her, why ? what happens, and she told me not to go there anymore,

    dia kerja situ, with no RM as salary, wages, commission, allowance etc. and dia berkeras suruh i jangan kerja situ .

    nevertheless, i hv hand over my resume my copy of ic with no crossed on it, and all of my certificate.
    hopefully, xda la apa2 yg terjadi dekat i punya copy ic, too paranoid thinking about this !

    thank you, any question may lead to my email at cikcahayarahsia@gmail.com tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbuat essay plak heheeeh xperasan :D

      Delete
    2. hai cik cahaya rahsia

      saya nak tanya nama company tu Global Tech Prestige Solution Sdn. Bhd ek?
      dekat Menara Trend Intan Millennium Square, Klang, Selangor?
      Saya pun dapat interview situ and dah pergi pun tapi tak start keje lagi la 1 1 Dec 2015 ni dia suruh datang

      Delete
    3. Same goes to me. Pergi ke iv nnt? I dun think i will come. Suspicious gila kot

      Delete
    4. Hi. I baru dapat panggilan dari globaltech prestige solution sdn bhd ptg tadi. Suruh dtg interview esok. Try seacrh background this company takjumpa pon. Nasib baik terbuka blog nie. Tak jadi nk pegi esok. Haihhhh

      Delete
    5. better jangan pergi , tak sure sekarang ape nama company tu eh , sape2 update lah

      Delete
  82. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  83. terkena jgak dulu. a year ago.. tapi sempat lari awal... 4th day dah xdtg kerja.. same modus operandi.. tapi, seriously, hari ni baru tau yg diorang tu scam..

    ReplyDelete
  84. I pun pernah dpt keje kt company tu. Masa tu nama dia binary indulgences. Actually mase tu i dah keje pun kt company lain as account assistant. Then i decide to resign sbb nk join binary indulgences penipu ni. Sbb kononnya, i mmg nak jd admin exec and biasalahkan gaji lg tinggi la konon dorg offer. Tp i join training sehari je sebab dah rasa sgt pelik on the first day training. Sebabnyaa bukan mcm ofis yg i bygkan. Kena duduk dlm grup and just ada satu laptop je. And yg pelik dia ckp linda tu tk wujud pun just dorg saja create that name. And paling kantoi dia ckp one day nti kiteorg sendiri yg kena tlg create advertisement utk tarik lg org. Tu dah curious semcm. Paling tk boleh blah siap dorg guna kertas kertas rsume yg candidate anta utk jdkan kan kertas conteng belajar graf forex tu. What theee? Mmg sakit hati kalo igt balik. Sbb sedih org melayu dlm tu sanggup nak tipu fresh grad, bangsa sendiri pulak tu.

    ReplyDelete
  85. Assalamualaikum,saya one of mangsa penipu syarikat forex ni, saya ter influence dengan janji janji manis diaorang,sehingga kan saya pujuk parents saya untuk join buat investment ni,akhirnya mama saya bersetuju.Saya betul betul yakin kan mama saya .Dengan niat nak tolong family saya untuk hidup lebih senang.Mama saya sampai keluarkan segala simpanan dia dari epf dengan meletak kan harapan sepenuhnya ke atas saya,mama cakap "ni jelah duit mama ada ,dari mama kerja sampai lah sekarang.Duit ni lah mama nak buat pergi ke Mekkah,kalau betul dapat grow kan lagi duit ni,Alhamdulillah boleh ajak satu family buat haji" ya Allah masih terngiang ngiang ayat mama pada saya.Saya pulak memang percaya 100% dah dengan investment ni bila hari hari telah di brain wash bagi cerita manis manis kan,ikutkan jelah. Sampai lah terjebak dalam investment ni.Last last duit family saya hilang lenyap macam tu je bukan sikit.Ratus ribu pulak tu,sedih tak terkata .Dengan mama saya keluarkan duit epf suit tabung haji kerana percaya kan saya,saya pulak hancurkan kepercayaan family saya.Subhana Allah,Allah je tahu perasaan saya masa tu.Duit yang disimpan berpuluh tahun habis macam tu je.Saya berharap sangat boleh ambil tindakan ke atas company ni.Macam mana kalau saya pun tiada bukti kukuh untuk buat report .Company ni licik susun atur strategy untuk ambil duit orang .Penulis blog,boleh saya tahu apa tindakan yang awak buat ke atas company ni? Dah dapat saman ke Belum ye company tak guna ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat bersimpati.. kalau laa ada yg boleh merakam perbuatan mereka ni (ala2 kamera penyamaran atau polis menyamar) kan bagus, terus ada bukti untuk kenakan mereka kembali.. Mohon pada Allah, agar perbuatan mereka ini akan terbalas

      Delete
  86. Saya da pg interview dgn company camni thn 2008 lg.. bygkan drp 2008 sampai skrg dah brapa ramai yg terkena dgn dorang.. masa company mereka kt mid valley..

    ReplyDelete
  87. Terbaru. Nama company ni dah bertukar kepada HSBC global service. Location masih sama. Tingkat 7 blok 2a plaza sentral.

    ReplyDelete
  88. I had the same situation too. I masuk 21st september 2015. Masa i masuk tu, ada dua orang lagi masuk sama dgn i. Nama diorang afikah and nabila. First day masuk kerja tu, manager yg nama Miss emilia and miss baizura suruh masuk meeting room. And masa dlm meeting room tu diorang brief pasal company background and job function as admin. After the first introduction to the company, diorang suruh sign offer letter, and so i signed. But up till now rasa takut kena aniaya sbb my ic is still with them. Anything could happen! But yang paling Mcm bodoh nya bila diorang tipu About "your job function is to assist your manager and do documentation". But during the days i was there, none of the job function really functional. Cause daily task is basically to analyze graph, lepas analyze graph boleh balik. But before balik tu, mesti si Zura gelabah tu jumpa one on one bagi solution mcm mana nak convince family. Masa 2nd day kat situ dah ragu ragu dah pun. Especially the part when they explained psal graph. Ckp professional and certified by HSBC, tapi English merapu mcm ayam nazak. And another reason why i doubt this company sbb dia punya alasan tak letak signage kat entrance office tu. Bodoh! Alasan dia ckp "kalau letak nama company HSBC Service Centre Sdn Bhd orang nanti akan ingat kita ni bank." Hahahah ckp je la yg nama company korang tu sentiasa berubah-ubah. Sigh! Takpelah. Korang aniaya orang yg nak kahwin, seorang yg ikhlas cari kerja. Go ahead la makan duit haram yg korang dah kumpul tu. And to y'all stupid managers in the office, please fix your bloody English before fooling an English teacher like me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. nama company ni skrg HSBC GLOBAL SERVICE...
      lokasi masih sama 2A TGKT 7

      Delete
    3. Yes, betul. Tapi when I was there, nama dia konon Service Centre Sdn Bhd. Anyhow, You can simply quit, Siti Haida. Takyah give notice pun takpe. Just like I did. The least they would do when they see you absent is call you. Or takkan call langsung. Sbb diorang hari hari ada intake. So they will not feel the loss when you quit. My case pulak, diorang suruh I quit sbb I tak dpt convince my family to invest USD60k. Please beware if they tell you to settle kan hal family you. Sbb during this time, diorang akan kasi you cuti. And diorang akan ckp "jangan risau. cuti you is cuti bergaji". Lol bapak penipu. They will NOT pay you your salary. So your hard work bangun pagi, naik train naik bus semua don't count and will never count. I masuk 21st September 2015, and they told me to cuti settle kan hal keluarga starting on the 5th October.

      Delete
    4. blah je dik, jgn tungu lagi... jgn risau pasal documentation tu semua... dorg gune buat kertas conteng je...

      Delete
    5. Haneez cerita awak sama macam saya. saya masuk kerja bulan 7 haritu. excited sebab dapat demand gaji tapi saya diberentikan. mungkin sbab saya jenis banyak tanya kot dan selalu was2. pernah jugak tanya kenapa tak ada signage. jawapan sama sebab kononnya bukan bank diorang tak handle duit customer. lepas tu tanya jugak kenapa tak ada cina india,diorang kata cina india amik kerja rugi, bila dah tau mcm mana nk invest berenti kerja. so nk amik melayu je. sebenarnya nk target mak ayah kita sebab ada duit tabung haji, epf tu semua. kebetulan kena time raya dia suh bincang dengan family sedara mara nk join investment. bila tak dapat tengah2 malam kata esok tak payah datang ofis. Katanya tak perform. masa tu sedih sebab kena berenti mcm tu, Baru la hari tau company scam. nasib tak terjebak. hari2 ke main psychology suruh invest. pagi td cari pasal pg msg si baizura. cerita pung pang pung pang kata boleh bawak family pergi haji la, shopping cash banyak la, muda2 dh jd manager, beli kereta mampu beli cash tp sebab tak mau byar cukai buat loan. kalau raji korang boleh tembak si baizura ni 0176171406. sedih ramai ppuan melayu kat situ kena tipu. kaki penipu pun melayu bertudung tengah mengandung pun ada.

      Delete
  89. Aku ade dpt jgk keje ni, hari keempat die suruh aku x pyh dtg dh, die ckp mcm aku x berminat. Padahal die x dpt nk mkn aku,hehe..

    ReplyDelete
  90. Scam company mcm ni masi wujud pula. Seingat saya company mcm ni dah ada since 2003 lg. Lebih 10 tahun, masi lg tk ada tindakan company mcm ni. Tahun 2004 minimum investment rm4k atau pn usd1k. Tk sangka smpi skrg tipu duit orng smpi ratus ribu. Masa tu whatapps tkda, orng tk brpa nk guna Google lg so mmg berleluasa company mcm tu. But now, you can get information everywhere. So beware guys. 1st time interview, every company akan ceritakan details kerja, details company..so kalau 1st time dh mcm vague, there must be something wrong with the company...

    ReplyDelete
  91. masih lg pegang list investor yg kena tipu?

    ReplyDelete
  92. Kena ingat je benda ni, bila syarikat tu syarikat private (sdn bhd) drg x boleh minta deposit atau buat investment dri org awam. Buat kerja minta deposit bagai ni kena ada lesen. Jadi, kalau rasa2 syarikat korg sdn bhd tp tetiba je minta buat pelaburan bagai tu, rasa ragu2 tu kena ada ye. pastikan syarikat ada lesen.

    ReplyDelete
  93. salam.. saya kena pengalaman mcm ni januari 2014. sampai hari ketiga je ada. mlm last tu dia call tanya dah tgk market ke. sy ckp tak sempat lagi. pastu terus sy ckp esok tk dtg keje sbb dapat keje kerajaan. nasib baik tak trjebak lama dgn dorang ni.

    ReplyDelete
  94. ada kawan saya sudah kena, dah buat pelaburan..katanya 100k++,boleh dapat kembali duit yang dilaburkan?

    ReplyDelete
  95. Dear all. Please please do beware with this company. Bloody penipu jahannam! A person i know recently just invested with the amount RM175000. And now this person wants to close down her account, the bloody penipu manager named Zura said can close account, but she will only get RM35000. Masa mula mula, i masih ingat the stupid managers kat situ ckp kalau dah invest but nak close account, we will get back all the sum we invested cause apparently they said tak ada interest and takde fees apa apa. Ni suddenly bila nak close account, nak telan pulak duit sbb konon ada interest and what not. Syaiton bertopengkan manusia betul. Yg kerja kat situ majority perempuan melayu islam. May you live happily atas duit haram tu. Bagilah anak beranak kau makan duit yg kau tipu orang. Semoga perut kau nanti buncit dgn ulat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gile.. mati2 aku nak behenti keje maybank semata2 company bodoh ni. Kat mybank aku buat sales. Hapy gile dpt call dpt jd pegawai tadbir.. nasib baik aku bce bnde bodoh ni dlu.. i xtaula tpi nama die global service.. sbb die xmau bg alamat.area kl sntral.

      Delete
  96. ada satu cawangan dia kat mid valley selalu post iklan through mudah.my. hati2 ye korang. Mostly iklan dia sama je. Yg last2 tu mesti ada peluang kenaiKan pangkat n company trip. Lepas tu near lrt/ktm.
    Byk yg i jumpa dari OM MANAGEMENT /OPM MANAGEMENT. (Optimeast management sebenarnya).

    ReplyDelete
  97. ada satu cawangan dia kat mid valley selalu post iklan through mudah.my. hati2 ye korang. Mostly iklan dia sama je. Yg last2 tu mesti ada peluang kenaiKan pangkat n company trip. Lepas tu near lrt/ktm.
    Byk yg i jumpa dari OM MANAGEMENT /OPM MANAGEMENT. (Optimeast management sebenarnya).

    ReplyDelete
  98. Sy ingin memberi nasihat masa nak cari kerja... Kita semua nak dapat kerja yang bagus-bagus kan... tetapi....ada company/orang yang ambil kesempatan... itu yang paling teruk... ni macam bully orang yang lemah/desperate...

    So, sebelum apply ke mana-mana job pun, check lah dulu background company tu... almost impossible tak dapat cari maklumat lah...kat Mr Google. Lepas tu, janganlah start kerja sebelum dapat offer letter.... macam mana pun, kena ada offer letter, kalau tidak, takde kes nak komplain kat Labour court kalau apa-apa terjadi. Kalau training pun, dia orang kena bayar lah... mana boleh start training tanpa offer letter... Sebenarnya cari kerja kat mana-mana pun, kenalah berhati-hati...ya... all the best.

    ReplyDelete
  99. Ada lagi company yg scam cmni.. Sy kena dlu bulan 7 tahun 2013.. 3 hari je bertahan.. Huhu

    ReplyDelete
  100. Ada lagi company yg scam cmni.. Sy kena dlu bulan 7 tahun 2013.. 3 hari je bertahan.. Huhu

    ReplyDelete
  101. SubhanaAllah.. menggunakan alamat yang sama, cara pengurusan interview yang sama tetapi nama company je lain.. GLOBAL SERVICES.. sabtu hantr resume, isnin call dan selasa interview.. time dia bagitau alamat dan company.. saya check dkt Plaza Sentral web, yg peliknya.. level 7 tiada Global Servicea company... saya google direct nama company+alamat bangunan n diperjodohkan saya dgn blog nie.. cancel last minit nak pergi interview.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tolong hubungi saya secepat mungkin di 03-21760322 - Zarina.

      Delete
  102. SubhanaAllah.. menggunakan alamat yang sama, cara pengurusan interview yang sama tetapi nama company je lain.. GLOBAL SERVICES.. sabtu hantr resume, isnin call dan selasa interview.. time dia bagitau alamat dan company.. saya check dkt Plaza Sentral web, yg peliknya.. level 7 tiada Global Servicea company... saya google direct nama company+alamat bangunan n diperjodohkan saya dgn blog nie.. cancel last minit nak pergi interview.

    ReplyDelete
  103. Alhamdulillah saya jumpa blog ni. Baru tadi ada org call suruh dtg intview pukul 2 petang. Saya tanya..Eh! Ni company apa ye? Sebab sy minta buka 1,2. Dia.. Cik xingat ke apa cik apply? Sy jwb.. ni opm management ke? Dia, ye.. betul cik. Hari isnin ni dtg bwk salinan ic, gmbr ic, salinan sijil n kita jumpa di Mid Valley ya. Sy tanya, boleh bg full address? Mid Valley tu sebesar2 tempat. Dia diam.. thn ckp, nanti bila awak da sampai Mid. Awak call balik nombor ni ya? Saya bg direction. Sy kata, kenapa pula taknak bg terus saja address? Dia takut saya kompius katanya. Pelik! Lepastu sy tanya scop kerja, dia suruh sy dtg dulu. Jumpa cik siti..nanti dia terangkan. Xpuas hati sy terus google. Makin pelik bila xda secoit pun info ttg cmpany opm ni. Last jumpa blog ni. syukur sangat2. Tq owner blog

    ReplyDelete
  104. Mohon yg da terinvest atau yg mmg trtipu reprt di PPIM.. taip je PPIM.. utk pngguna islam.. report polis x jalan

    ReplyDelete
  105. sy keja plaza sentral block 3B...nk spy sikitla company ni..kalau btul menipu leh complaint kat Plaza Sentral JMB ..SSM pun seberang blok je ni.huh!!setan sgt company ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tolong lepasan graduate selamatkan dieorg hari-hari mesti ada budak baru masuk. kesian lah kalau dioerg terjebak dgn investment tu. bukan sikit, byk modal nya. Procedure investment tu, client kene pergi buat telegraphic transfer sendiri dekat bank.

      Delete
  106. sy keja plaza sentral block 3B...nk spy sikitla company ni..kalau btul menipu leh complaint kat Plaza Sentral JMB ..SSM pun seberang blok je ni.huh!!setan sgt company ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi la, buat2 nak interview, ataupun, try grab 1 2 budak2 newbies yg keje situ , amek contact no dorg , and contact hari2, nanti ada bukti senang nak tunjuk kat jmb atau ssm . btw , nama asal dia binary indulgences if im not mistaken , dh masuk blacklisted by BNM tau ? tapi mcm biasa dorg tetap nak tukar2 nama kan ?

      Delete
  107. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  108. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  109. Assalamualikum...

    Saya nak tumpang promote website...

    http://felda.ml

    http://bit.ly/17lBrz5


    Terima kasih...

    ReplyDelete
  110. Saya salah seorang mangsa.. skrang sy perlukn mgsa2 lain untk dikumpulkn.. report telah dibuat n kmpulkn mangsa langkah strusnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tolong hubungi saya secepat mungkin di 03-21760322 - Zarina.

      Delete